Nova vozila dacia

BOLJ DUSTER KOT KADARKOLI PREJ

Dacia predstavlja tretjo generacijo vozila Duster in s tem novo poglavje v sagi te ikonične prodajne uspešnice. Novi Duster ima čvrstejši in odločnejši videz. Novi Duster je tehnični in tehnološki skok naprej, zahvaljujoč konstrukcijski osnovi CMF-B. Novi Duster ima v različici s štirikolesnim pogonom še boljše terenske zmožnosti. Novi Duster ima bolj vzdržljive materiale in hibridni pogonski sklop. Novi Duster prinaša nove tehnologije za večjo varnost in udobje. Vse je novo, razen bistvenega: Duster ostaja družinski športni terenec z najboljšim razmerjem med uporabno vrednostjo in ceno na trgu!  

»Bolj Duster kot kadarkoli prej«: Novi Duster je nadaljevanje zgodbe modela, ki je postal referenčen v svojem segmentu ter obenem ikona znamke Dacia in njenih vrednost: čvrst in doma na prostem, bistven in kul ter »Eco-Smart« bistroumno gospodaren in trajnosten. Leta 2010 rojeni Duster je bil prvikrat prenovljen leta 2017 in se je izkazal kot uspešen uvajalec sprememb v tradicionalna merila za športne terence. Duster je pristna zgodba o uspehu modela, ki je v 13-letni karieri prejel več kot 40 nagrad in priznanj, izdelali so že več kot 2,2 milijona primerkov, njegova prodaja pa stalno raste. Leta 2022 je bil po prodaji posameznim kupcem najbolje prodajani športni terenec vseh razredov v Evropi. Tudi v Sloveniji je bil Dacia Duster izredno dobro sprejet in si pridobil svoj krog zvestih kupcev, svoj tržni delež pa v vedno bolj konkurenčnem segmentu, segmentu C SUV, iz leta v leto povečuje. Lansko leto je ta edinstven terenec zaključil na odličnem 5. mestu s tržnim deležem segmenta 6,1 % med fizičnimi kupci. V tovarni Dacia v romunskem mestu Pitesti vsak dan izdelajo skoraj tisoč primerkov Duster, kar pomeni približno eno vozilo vsako minuto!  
PRENOVLJEN VIDEZ, MOČNEJŠI IN IZRAZITEJŠI

Dacia je obliko vozila Duster iznašla na novo. Še vedno ima vpadljiv videz, ki je bil zaslužen za uspešnost prvih generacij, zlasti trden značaj čvrstega terenca, a ga je s prevzemom nove oblikovne linije znamke popeljal višje, dlje in močneje. Novi Duster s ponosom nosi prenovljeno obliko.

David Durand, direktor oblikovanja znamke Dacia:»Še preden smo začeli s snovanjem oblike novega vozila Duster, smo skrbno določili njegove mere, ki mu zagotavljajo močno držo in postavo. Z določitvijo pravih mer in razmerij že na začetku se izognete kasnejši potrebi po uporabi oblikovalskih trikov.«

»Le bistveno, brez trikov in odvečnosti« je filozofija znamke Dacia, ki velja tako za zasnovo novega vozila Duster kot tudi vseh drugih modelov. Enostavnost oblik in prostornin je prispevala k moči končne oblike; zelo pokončen prednji del, blatniki z jasno izrezanimi prisekanimi robovi, zadaj velika vrata prtljažnika, stranska okna, ki se od prednjega dela do zadka raztezajo v eni sami potezi. Novi Duster ima elegantno zaščito s pasom, ki brez prekinitve obdaja celotno vozilo: bočne zaščitne obloge na spodnjem robu karoserije se iztekajo v prepoznavne in za novi Duster značilne dele ter nato še v obrobe blatnikov, ki se zlivajo s prednjim in zadnjim odbijačem. Novi Duster je bolj čvrst in pripravljen na širna prostranstva bolj kot kdajkoli! Skladna in sodobna oblika novega vozila Duster čvrstost in udomačenost v divjini združuje z bolj trajnostnim pristopom. 

Zaščitni oblogi pod prednjim in zadnjim odbijačem sta izdelani iz obarvane plastike. Dejstvo, da nista lakirana, je boljše ne le z okoljskega vidika, ampak tudi za kupce, saj so praske in zareze komaj opazne in ne poškodujejo izvirne barve. 

Stranske zaščitne obloge spodnjega roba karoserije in obrobe blatnikov, oznake istovetnosti, trikotnika na prednjem odbijaču in zavihek zadnjega odbijača so izdelani iz novega čvrstega materiala Starkle®, ki so ga inženirji znamke Dacia zasnovali v sodelovanju s kemiki podjetja LyondellBasell. Ta je bil razkrit z oblikovalsko študijo Manifesto in vsebuje do 20 odstotkov že recikliranih snovi. V njegovi sestavi so delci bele barve, ki mu dajo meliran videz, ki ga Dacia raje pokaže kot da bi ga prekrivala z lakom (podrobnosti v nadaljevanju).  

David Durand nadaljuje: »Hoteli smo doseči pristno skladnost oblikovanja zunanjosti in notranjosti. Videz slednje je napet, čvrst in potnikom daje močan občutek zaščitenosti.« Ta občutek vzbuja tudi visoka, pokončna in široka nova armaturna plošča, na kateri je širok pas. Skladnost z obliko zunanjosti se kaže tudi z obliko zračnikov, ki spominjajo na oboke blatnikov. Enako kot pri oblikovanju zunanjosti tudi pri notranjosti ni bilo zanemarjeno načelo bistvenega, torej v prvi vrsti uporabnega. Ergonomija je bila deležna velike skrbnosti, med drugim tudi pri 25 cm (10'' palčnem) osrednjem zaslonu, ki je za 10 stopinj zasukan k vozniku in tako v njegovem vidnem polju. Novi samodejni menjalnik skupaj z motorjem HYBRID 140 je še posebej enostaven za uporabo. Volan z zravnanima deloma zgoraj in spodaj je posebno udoben, obenem pa vozniku olajša vstop in izstop. »Duster ne bi bil Duster brez premišljene in praktične notranjosti, ki uporabniku olajša vsakodnevno življenje. Vse je zasnovano tako, da se počutite kot doma, ne glede kje sedite v vozilu vašega Dacia Duster,« pove David Durand.  

Ne nazadnje novi pečat v obliki črke Y poudarja povezavo med oblikovanjem zunanjosti in notranjosti novega vozila Duster.

V notranjosti je mogoče obliko črke Y najti na površini zračnikov, ki so v različici Extreme bakrene barve, in ob naslonih za roke na oblogah vrat. Na sredini volana je ime znamke nadomestil njen zaščitni znak.

Pri zunanjosti imajo žarometi in zadnje luči vozila novi Duster svetlobni pečat v obliki črke Y, ki se pojavi tudi na litih platiščih, katerih sijajen videz je dosežen brez dodanega kroma, le z mehansko obdelavo, finim poliranjem zlitine.

David Durand zaključi: »Hoteli smo, da bi bil novi Duster privlačnejši kot kdajkoli s tem, da bi mu dali še pristnejši videz modela Duster in znamke Dacia. Na kratko: z močnim in ponosnim izpostavljanjem naših poglavitnih vrednot: Čvrst in doma na prostem, bistven in kul, ter ''Eco-Smart'', bistroumno trajnosten in gospodaren.«
KONSTRUKCIJSKA OSNOVA CMF-B JE ZASLUŽNA ZA BOLJŠE ZMOGLJIVOSTI NOVEGA VOZILA DUSTER

Novi Duster je zasnovan na konstrukcijski osnovi CMF-B, ki ima v industrijski strategiji znamke Dacia osrednjo vlogo. Ta konkurenčna in izjemno prilagodljiva konstrukcijska osnova je bila prvič uporabljena za najnovejša modela Sandero in Logan, nato pa prilagojena še za Jogger. Zagotavlja vsestransko prožnost, ki jo Dacia potrebuje za optimalno udejanjenje ambicioznega načrta izdelkov.

Uporaba konstrukcijske osnove CMF-B za novi Duster slednjemu omogoča večjo notranjo prostornost kot pri predhodni generaciji – tako za potnike kot za prtljago – ob enaki skupni dolžini vozila. Napreden koncept te konstrukcijske osnove vozila Duster jamči tudi udobnejšo vožnjo z manj trušča in z manj tresljaji. Tako omogoča izjemno udobno vožnjo. Konstrukcijska osnova CMF-B je vozilu novi Duster omogočila pot v elektrifikacijo, saj ima lahko vgrajene hibridne pogonske sklope s tehnologijo mild ali full hybrid.

Patrice Lévy Bencheton, direktor za uspešnost izdelkov Dacia pojasnjuje: »Nova konstrukcijska osnova CMF-B je ključna za razvoj nove generacije modelov Dacia za danes in jutri. Njen potencial lahko vidimo na novem vozilu Duster, ki je dobil nove zelo učinkovite elektrificirane pogonske sklope, ima v celoti znatno boljše zmogljivosti, ob tem pa ohranja privlačnost in dosegljivost, zaradi katerih je dosegel takšen uspeh.«
ČVRST IN DOMA NA PROSTEM: NOVI DUSTER JE DRZNEJŠI KOT KDAJKOLI

Novi Duster ima terenske zmožnosti, ki na trgu nimajo primere med »ne-specializiranimi« vozili s štirikolesnim pogonom – z “ne-specializiranimi” so mišljena tista vozila s štirikolesnim pogonom, ki nimajo skrajšanih prestavnih razmerij oziroma reduktorja. Tako lahko zadosti vsem potrebam ljubiteljev dejavnosti na prostem.
TERENSKE ZMOGLJIVOSTI

IZBOLJŠANE TERENSKE ZMOGLJIVOSTI RAZLIČICE S ŠTIRIKOLESNIM POGONOM

Novi Duster je na voljo s štirikolesnim pogonom »4x4 Terrain Control«, ki ponuja pet različnih načinov delovanja.
»AUTO«: samodejno razporeja prenos moči med prednjo in zadnjo premo glede na oprijem koles in hitrost vozila.
»SNOW«: na spolzkem cestišču optimizira smer vožnje zahvaljujoč posebni umeritvi delovanja elektronskega nadzora stabilnost in preprečevanja spodrsavanja koles. 
»MUD/SAND«: za vožnjo po nepredvidljivih terenih.
»OFF-ROAD«: zagotavlja najboljše terenske zmogljivosti za brezpotje ali zahtevne poti. Po zmogljivostih je zelo blizu načinu »4x4 Lock« v sedanjem vozilu Dacia Duster, a ima dodatno samodejno in optimalno razporejanje prenosa moči med prednjima in zadnjima kolesoma glede na njihov oprijem in hitrost vozila.
»ECO«: omogoča optimizirano porabo goriva z uravnavanjem delovanja klimatske naprave in zmogljivosti vozila. Optimizira razmerje prenosa moči med prednjo in zadnjo premo, da omeji porabo goriva, a upoštevajoč oprijemljivost cestišča.

Oddaljenost od tal na ravni terencev: 217 mm pri različici s štirikolesnim pogonom, največja na trgu. 

Vstopni in sestopni kot še primernejša za premagovanje ovir pri različici s štirikolesnim pogonom: do 31° spredaj in 36° zadaj in 24° pri bočnem kotu. 

Sistem za nadzor hitrost vožnje navzdol je posebno uporaben med terensko vožnjo po strmem klancu navzdol. Ta sistem predvsem z aktivacijo zavor pomaga ohraniti hitrost vozila pod nadzorom (glede na ukaze voznika) med 0 in 30 km na uro. Sistem deluje ne glede na izbrano prestavo (vključno z vzvratno). Vozniku ni treba pritiskati na stopalki za plin ali zavoro, ampak se lahko posveti izključno upravljanju z volanom.

Nov sistem »All Road Info« na osrednjem zaslonu z diagonalo 25 cm (10'') prikazuje različne podatke, ki so posebno uporabni za terensko vožnjo: 
  • kot bočnega nagiba vozila v levo/desno, 
  • vzdolžni nagib za spremljanje strmine pri vožnji navkreber ali navzdol, 
  • razporeditev moči med prednjo in zadnjo premo (različica 4x4).  
ODPORNE ZAŠČITNE OBLOGE IN MATERIALI

IZREDNO ODPORNE ZAŠČITNE OBLOGE IN MATERIALI

Zunanjost: celoten obseg karoserije je odslej zaščiten pred majhnimi udarci in praskami. Bočne zaščitne letve se stikajo z zaščitnimi obrobami blatnikov ter prednjim in zadnjim odbijačem, s čimer tvorijo varovalni pas. Veliki zaščitni oblogi pod prednjim in zadnjim odbijačem varujeta podvozje.

Notranjost: potniški prostor je trpežen, še zlasti v različici Extreme, ki ima pralne prevleke iz umetnega usnja »TEP MicroCloud« in gumijaste preproge spredaj, zadaj in v prtljažniku. Te preproge vsebujejo 20 odstotkov reciklirane snovi.
VZDRŽLJIVI MATERIALI

VZDRŽLJIVEJŠI MATERIALI

Zaščitni oblogi pod prednjim in zadnjim odbijačem sta izdelani iz obarvane plastične mase. To pomeni, da je plastična masa že obarvana pred vbrizganjem v kalup. Ta barva torej ni enako podvržena poškodbam kot barvana alilakirana površina. Neizogibne manjše praske in odrgnine so zato komaj vidne, ne spremenijo barve površine.

Zaščitne obloge so izdelane iz snovi Starkle®, novega materiala, ki so ga ustvarili inženirji znamke Dacia (podrobnosti spodaj). Ta ni barvan ali lakiran, zato praske in odrgnine ne puščajo očitnih sledov.

Dodatna oprema »InNature«, zasnovana po meri in hkrati z vozilom:

Paket »Sleep«: po vzoru vozila Jogger, prvega modela Dacia s tem spalnim paketom, ga je možno vgraditi tudi v novi Duster. Gre za enostaven, odstranljiv in dosegljiv paket s tremi bistvenimi funkcijami: dvojno posteljo dolžine 1,90 metra in širine do 1,30 metra, ki jo je možno pripraviti v manj kot dveh minutah (za postavitev zadošča le en človek), mizico in prostor za prtljago.
Nov strešni prtljažnik, ki je izjemno priročen za dejavnosti na prostem. Preprosto se pritrdi na modularne strešne nosilce v prečnem položaju ali na prečne strešne nosilce (na voljo kot dodatna oprema (največja teža na strehi vozila je do 80 kg). 

»ECO-SMART«

BOLJ TRAJNOSTEN IN ŠE VEDNO CENOVNO DOSEGLJIV

Novi Duster, zvest vrednotam znamke Dacia, je dosegljivo vozilo z bolj trajnostnim pristopom, saj je na voljo z novim hibridnim pogonskim sklopom in vsebuje večji delež že recikliranih snovi.
Duster HYBRID 140

Ta pogonski sklop je Dacia uporabila pri vozilu Jogger na začetku leta 2023, zdaj pa je na voljo tudi v novem vozilu Duster. Temelji na že preizkušenih in preverjenih tehnologijah Skupine Renault, sestavljena pa je iz 1,6-litrskega bencinskega štirivaljnika z močjo 70 kW (94 KM), dveh elektromotorjev (pogonskega z močjo 36,5 kW (49 KM) in visokonapetostnega zaganjalnika-generatorja) in elektrificiranega samodejnega menjalnika. Slednji ima štiri prestavna razmerja za motor z notranjim zgorevanjem in dve za elektromotor. Ta tehnična rešitev je možna zato, ker sistem nima sklopke. Zaviranje z rekuperacijo energije, velika zmogljivost akumulatorja z zmogljivostjo 1,2 kWh (230 V), da to energijo shranjuje in učinkovitost samodejnega menjalnika omogočajo mestno vožnjo na samo električni pogon do 80 odstotkov časa, kar porabo goriva zmanjša za 20 odstotkov (v kombiniranem ciklu) oziroma za do 40 odstotkov v mestnem ciklu. Poleg tega je za speljevanje vedno uporabljen izključno električni pogon.
Duster TCe 130

Ta pogonski sklop je prvič uporabljen pri znamki Dacia, ki svojim kupcem z njim ponuja prvo raven elektrifikacije. Sestavljajo ga 1,2-litrski bencinski trivaljnik s turbo polnlnikom, ki deluje v Millerjevem ciklu (manjše izgube pri črpanju in boljši izkoristek), in sistemom mild hybrid z elektromotorjem 48 V. Ta elektromotor pomaga motorju z notranjim zgorevanjem ob speljevanju in pospeševanju, s tem pa povprečno porabo goriva in izpustov CO2 zmanjšuje za približno 10 odstotkov . Zahvaljujoč dodatni moči ta sklop zagotavlja tudi prijetnejše speljevanje in pospeševanje kot sedanji motor TCe 130, saj je vozilo z njim bolj odzivno, vožnja pa bolj gladka. Zavorni sistem z rekuperacijo energije akumulator z zmogljivostjo 0,8 kWh polni ne da bi voznik to posebej občutil. Pogonski sklop TCe 130 je na voljo v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom v različicah s pogonom samo na prednji kolesi ali vseh štirih koles.
Duster ECO-G 100

Dacia, s svojo ponudbo različic na avtoplin vodilna v Evropi, je edini proizvajalec vozil, ki ponuja za rabo dveh vrst goriva – bencina in avtoplina – prilagojene motorje v vseh svojih modelih z motorji z notranjim zgorevanjem. Te različice imajo oznako ECO-G. Tudi novi Duster je deležen te preverjene tehnologije, ki je tovarniško vgrajena, varna in zanesljiva. Novi Duster ECO-G 100 med vožnjo na avtoplin ima v povprečju za 10 odstotkov manjše izpuste CO2 kot z enakovrednim bencinski motorjem. S polnima posodama za obe vrsti goriva s skupno prostornino 100 litrov – 50 litrov bencina in 50 litrov avtoplina – ima doseg do 1.300 km . Posoda za plin je vgrajena pod prtljažnik, zato ne krni njegove prostornine. Gumb za enostavno preklapljanje med obema vrstama goriva, ki poteka hipno in nezaznavno, je na armaturni plošči.
BOLJ TRAJNOSTNI MATERIALI

Dacia je iznašla Starkle®. Novi Duster je prvi serijski model, na katerem je uporabljen Starkle®, nov material, ki so ga iznašli inženirji znamke Dacia. Vsebuje do 20 odstotkov ponovno uporabljenega polipropilena in je uporabljen v surovi obliki, brez barve ali laka, kar pomeni, da je ogljični odtis njegove izdelave manjši. Bočne zaščitne obloge na spodnjem robu karoserije, zaščitne obrobe blatnikov, oznake istovetnosti, trikotnika v prednjem odbijaču in zavihek zadnjega odbijača so izdelani iz novega materiala Starkle®. Poleg tega je izdelava zaščitnih oblog podvozja spredaj in zadaj iz obarvane plastike prispevala k manjši porabi lakov.
Skoraj 20 odstotkov reciklirane plastike – V celoti novi Duster vsebuje skoraj 20 odstotkov3 že reciklirane plastike, kar je znatno večji delež kot je običajno v tem segmentu in za osem odstotnih točk več kot v predhodni generaciji.

Nič okrasnega kroma, nobenega usnja živalskega izvora – Dacia se je zaradi spoštljivosti do okolja odločila za odpravo uporabe usnja in okrasnega kroma v vse svojih modelih. 

Priročnik za uporabo je manjši, da se omeji poraba papirja.   
ŠE NAPREJ RAZMERJE MED UPORABNO VREDNOSTJO IN CENO BREZ PRIMERE NA TRGU

Novi Duster bo ostal zvest tržni umestitvi znamke Dacia z razmerjem »vrednost za ceno«. S kombinacijo najugodnejših cen v segmentu in večjega prostora za potnike kot kdajkoli (več o tem v nadaljevanju) bo ponujal najboljše razmerje med uporabno vrednostjo in ceno na trgu. 

Ponašal se bo z več tehnologije, saj je dobil novo digitalno instrumentno ploščo z diagonalo 18 centimetrov (7''), nov 25-centimetrski (10'') osrednji zaslon na dotik in novi multimedijski sistem. 

Tudi novi Duster ostaja zelo bistroumen: ima modularna strešna nosilca in domiseln sistem pripomočkov Dacia »YouClip« (več v nadaljevanju).  

BISTVEN IN KUL

VEČ TEHNOLOGIJE IN DOMISELNIH REŠITEV

Novi Duster ponazarja filozofijo znamke Dacia za tehnološki napredek, ki mora biti obvladan, bistroumen in dosegljiv, poenostavljati mora vsakdanjik uporabnikov, povečevati varnost in udobnost.
DIGITALEN IN POVEZAN

BOLJ DIGITALEN IN POVEZLJIV PROSTOR ZA POTNIKE

Nova multimedijski sistem s 25 cm (10'') osrednjim zaslonom na dotik je že v serijski opremi od različice Expression navzgor. Ta zaslon je v vozilu Duster na voljo z dvema multimedijskima sistemoma: Media Display in Media Nav Live.
Media Display, ki je del serijske opreme različic Expression in Extreme novega vozila Duster, vključuje štiri zvočnike ter brezžično povezljivost z Apple CarPlay™ in Android Auto™. 

Media Nav Live, ki je del serijske opreme različice Journey, v različicama Extreme in Expression pa bo na voljo za doplačilo, vključuje vse zgoraj navedeno, poleg tega pa še povezljivo navigacijsko napravo, ki zagotavlja sprotna prometna obvestila in posodobljeno kartografijo za 8 let. Media Nav Live bo na voljo kot standardna oprema s šestimi zvočniki Arkamys 3D Sound System.

V osnovnem paketu opreme Essential je Media Control celovit multimedijski sistem, ki ga je možno upravljati z gumbi na volanu, podatke pa prikazuje na 8 cm (3'') zaslonu, ki je poleg analognih merilnikov na instrumentni plošči. Vsebuje tudi štiri zvočnike, brezžično povezljivost Bluetooth, USB vhode in na armaturno ploščo vgrajeno držalo za pameten telefon. Ko je ta multimedijski sistem povezan z brezplačno aplikacijo Dacia Media Control, lahko voznik upravlja s funkcijami radijskega sprejemnika, drugih medijev in ostalimi funkcijami preko zaslona svojega pametnega telefona. 

Prirojena povezljivost je skladna z novimi evropskimi predpisi GSR2 in v različicah z multimedijskima sistemoma Media Display in Media Nav Live ponuja še več povezljivih storitev, vključno s FOTA (Firmware Over The Air) posodabljanjem programske opreme na daljavo brez potrebe po obisku pooblaščenega servisa. 
  • Digitalna instrumentna plošča – Novi Duster je prvi model z barvno digitalno instrumentno ploščo z diagonalo 18 cm (7''), ki vozniku omogoča prilagajanje prikazanih podatkov na bolj praktičen način. Ta digitalna instrumentna plošča je del serijske opreme od različice Expression navzgor.
  • Držalo za pametni telefon v vseh različicah. Različice, ki so opremljene z multimedijskim sistemom Media Display ali Media Nav Live, imajo YouClip držalo za telefon in tudi dva USB-C vhoda spredaj in dva zadaj za napajanje do štirih prenosnih naprav. Ti štirje USB vhodi so tudi osvetljeni
  • Brezžični polnilnik pametnih telefonov je nameščen na osrednji konzoli in je pri roki tako vozniku kot tudi sovozniku. Serijsko je vgrajen v različico Journey novega vozila Duster, za doplačilo pa je na voljo tudi v paketu opreme Extreme.
NAPREDNI SISTEMI PRI VOŽNJI

NOVI NAPREDNI SISTEMI ZA POMOČ PRI VOŽNJI

Regulator in omejevalnik hitrosti je odslej del serijske opreme od različice Expression navzgor. Samodejni vklop zasenčenih luči je na voljo v vseh različicah. Dočim je samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi lučmi del serijske opreme v različicah Extreme in Journey pri vozilu novi Duster. 

Oprema novega vozila Duster je obogatena z novimi naprednimi sistemi za pomoč pri vožnji, ki ustrezajo najnovejšim evropskim varnostnim zahtevam: sistem samodejne pomoči pri zaviranju v sili (mestna in primestna vožnja, vključno z zaznavanjem drugih vozil, pešcev, kolesarjev in motoristov), sistem prepoznavanja prometnih znakov z opozarjanjem na prekoračitev omejitve hitrosti, pomoč pri parkiranju zadaj, signal za ustavljanje v sili, opozorilnik za prehajanje oznak voznega pasu, pomoč za ohranjanje voznega pasu, sistem za nadzor voznikove pozornosti in klic v sili (eCall). Poleg tega za olajšanje vozniške izkušnje, je Dacia dodala še domiseln gumb »My Safety«, ki omogoča hiter dostop do najljubših sistemov za pomoč pri vožnji.   
IZBOLJŠANO UDOBJE

IZBOLJŠANO UDOBJE

Prostornejši bivalni prostor – Novi Duster ponuja najboljše razmerje med uporabno vrednostjo in ceno v svojem segmentu. Prehod na konstrukcijsko osnovo CMF-B je omogočil povečanje prostora za potnike, še zlasti notranje širine spredaj in prostora za noge potnikov zadaj.

Prtljažnik novega vozila Duster ima nižji prag ter širšo in višjo odprtino prtljažnika. Ne nazadnje je tudi sam prtljažnik višji in širši ter s 472 litri za 6 odstotkov prostornejši (prostornina izmerjena pod polico prtljažnika v različici s sprednjim pogonom). 

Nova oprema – Udobnost se prične s povsem sproščenim voznikom, zato ima novi Duster niz opreme, ki olajšuje vsakdanjik za volanom. Električna parkirna zavora je del serijske opreme različice Journey in na voljo za doplačilo v različici Extreme. Različici Extreme in Journey imata že serijsko električno nastavljivi in sklopljivi zunanji vzvratni ogledali. Ker je novi Duster bolj kot kdajkoli pripravljen na premagovanje najtežjih razmer, ima lahko ogrevan volan in vetrobransko steklo s sistemom odtajevanja (v nekaterih državah).

»YouClip«, novi, domiselni pripomočki v duhu znamke Dacia – Inženirji znamke Dacia so iznašli enostaven in priročen sistem za pritrjevanje raznolikih pripomočkov v izbrane dele bivalnega prostora – uporabno in čvrsto. Poimenovan je »YouClip« in v novem vozilu Duster na voljo v naslednjih različicah: s štirimi pritrdišči serijsko v paketu Essential oziroma s šestimi pritrdišči »YouClip« pritrdilnih točk, tovarniško vgrajenih (enem na armaturni plošči, enem na sovoznikovi strani osrednje konzole, enem na zadnji strani osrednje konzole, dvema stranicah prtljažnika in enem na vratih prtljažnika).

Ti dodatki so lahko odlagalni žep, držalo za pametni telefon z indukcijskim polnilnikom, ali domiseln pripomoček »3-v-1«, ki združuje držalo za skodelico, kljuko za torbo in prenosno svetilko. Slednji, »3-v-1«, je že serijsko vgrajen v različico Extreme. Na voljo je tudi držalo tablice na dotik, ki se ga namesti na dodatno podporo vzglavnika. Ves ta pribor, ki je združljiv s sistemom YouClip, je na voljo v pooblaščeni prodajno-servisni mreži Dacia.  
ENOSTAVNA PONUDBA, KI JE PRILAGOJENA VSEM OKUSOM IN POTREBAM

Danes skoraj 70 odstotkov kupcev vozila Duster izbere bolje opremljene različice. Zato ima ponudba novega vozila Duster tri ravni opreme: Essential, Expression, in novo ponudbo med sicer različnima a dopolnjujočima se najbogatejšima različicama; Duster Extreme za ljubitelje življenja na prostem in intenzivne vožnje ter Duster Journey za ljubitelje diskretne elegantnosti, udobja in tehnologije. Različici Extreme in Journey bosta imeli zelo podobni ceni.

Poglavitna serijska oprema paketov

Duster Essential: sistem Media Control, fiksna strešna nosilca, električni pomik stranskih stekel spredaj, centralno zaklepanje, ročna klimatska naprava, šest varnostnih zračnih blazin, pomoč pri parkiranju zadaj in podobno. 

Duster Expression: enako kot Essential + 43 cm (17'') lita platišča, 18 cm (7'') digitalna instrumentna plošča, 25 cm (10'') osrednji zaslon na dotik z multimedijskim sistemom Media Display in brezžičnim zrcaljenjem Apple CarPlay™/Android Auto™, kamera za vzvratno vožnjo, električni pomik stranskih stekel zadaj in podobno. 

Duster Extreme: enako kot Expression + modularna strešna nosilca, pralne prevleke iz umetnega usnja »TEP MicroCloud«, gumijaste preproge na tleh in v prtljažniku, samodejna klimatska naprava, prostoročna kartica, električno nastavljivi zunanji ogledali, sistem »YouClip 3-in-1«, bakreno rjave okrasne podrobnosti znotraj in zunaj. 

Duster Journey: enako kot Expression + 45 cm (18'') lita platišča, meglenki, samodejna klimatska naprava, prostoročna kartica, električna parkirna zavora, električno nastavljivi zunanji ogledali, brezžično polnjenje pametnih telefonov, multimedijska naprava Media Nav Live s povezano navigacijo, zvočna naprava Arkamys 3D Sound System s šestimi zvočniki.

ODKRIJTE VEČ