Nova vozila dacia

NOVI DACIA SPRING:
PRIVLAČNEJŠI KOT KDAJKOLI PREJ IN ŠE VEDNO ELEKTRIČEN

Dacia predstavlja prenovljeni električni model Spring. Z novo zunanjostjo in notranjostjo je še privlačnejši. Je tudi bolj praktičen in uporaben z mnogimi domiselnimi funkcijami. Še bolj digitalen z digitalno in prilagodljivo instrumentno ploščo z zaslonom diagonale 18 cm (7'') in zaslonom multimedijskega sistema z diagonalo 25 cm (10''). Z elektromotorjem moči 48 kW (65 KM) še bolj vsestranski. Še vedno energijsko učinkovit z odlično porabo v kombiniranem ciklu WLTP: 14,6 kWh na 100 km. Še vedno je enako dosegljiv, saj novi Spring ostaja najcenejše povsem električno vozilo na evropskem trgu.
Spring je prvo povsem električno vozilo znamke Dacia in je mobilnost brez izpustov naredil dosegljivo širokemu krogu kupcev, kjer je naprodaj. Na trg je bil uveden leta 2021 in v naslednjih dveh letih (2022 in 2023) je postal tretje najbolje prodajano električno vozilo med fizičnimi kupci. Skupno je bilo po svetu od začetka prodaje registriranih že več kot 140.000 primerkov modela Dacia Spring. Prirasel je k srcu tudi slovenskim kupcem, saj je v segmentu malih električnih vozil zasedel prvo mestu v prodaji (65 % tržnega deleža v segmentu). Spring je prejel vrsto priznanj. Njegova energijska učinkovitost in ogljični odtis sta bila leta 2022 posebno pohvaljena, ko je od neodvisne evropske organizacije Green NCAP prejel najvišjo oceno 5 zvezdic (več o tem v nadaljevanju).  

Kupci vozila Dacia Spring so posamezniki, ki potrebujejo enostavno, cenovno dosegljivo in učinkovito mobilnost brez izpustov. Podatki, ki so zbrani zahvaljujoč povezljivosti avtomobila, kažejo, da so dnevne poti uporabnikov vozila Spring v povprečju dolge 37 kilometrov in prevožene s povprečno hitrostjo 37 kilometrov na uro. V 75 odstotkih primerov so avtomobili polnjeni doma. Dacia Spring je vedno našel kupce, ker se je od uvedbe na trg nenehno razvijal, najprej leta 2022 z novo vizualno podobo blagovne znamke, nato z močnejšim elektromotorjem z močjo 48 kW (65 KM) leta 2023. Vendar je ves čas ohranil svoje temeljne odlike: je najcenejši povsem električno gnani avtomobil na trgu. Danes prenovljeni Dacia Spring začenja novo etapo in odlike, s katerimi je uspel in jih prenaša na višjo raven. S prenovljeno in bolj čvrsto zunanjostjo je še bolj privlačen, a zaradi izjemne notranje prostornosti za ta segment ostaja enako praktičen. Z motorjem moči 48 kW (65 KM) pa je še bolj vsestranski, a zaradi obvladane mase enako energijsko učinkovit, ob vsem tem pa ostaja najcenejši povsem električni avtomobil na trgu.  
ČVRSTEJŠI VIDEZ, ŠE BOLJ V DUHU ZNAMKE DACIA

Bolj kot kdajkoli Dacia želi pri voznikih vzbuditi željo po vožnji električnega avtomobila. Oblika vozila je, poleg njegove učinkovitosti, cene in praktičnosti, eden od ključnih sestavin za dosego tega cilja. Novi Spring je prevzel novo oblikovno podobo znamke Dacia, ki je bila prvikrat uporabljena za najnovejšo generacijo modela Duster. Čvrst in odločen videz naredi Spring bolj privlačen kot kdajkoli. Preobrazba je spektakularna v notranjosti, v kateri so preoblikovani vsi elementi. Podobno je z zunanjostjo, na kateri je streha edini nespremenjen del. 

David Durand – direktor oblikovanja znamke Dacia: »S prevzemom novega oblikovnega jezika znamke je Spring odločno potrdil svoj položaj bistvenega člana družine Dacia. Dali smo mu resen in samozavesten videz. Rastoč iz uspeha prejšnje generacije se novi Spring odločno izkazuje svojo novo podobo.«

ZUNANJOST: ČVRSTA, MODERNA, DOMISELNA 

Zelo strukturirane, sestavljene prostornine nove vizualne podobe znamke Dacia dajejo vozilu Spring novo moč. Ta izhaja iz čistih in enostavnih, jasno definiranih linij, kot je primer na izklesanem pokrovu motorja. 

Nova podoba znamke Dacia je jasno vidna na dveh črnih pasovih, enim spredaj in drugim zadaj, ki sta sijajne barve, le da ima tisti zadaj posebne mat proge. Oba pasova uokvirja značilen svetlobni pečat znamke v obliki črke Y, ki je posebno vpadljiv z dnevnimi lučmi spredaj in parkirnimi lučmi zadaj, obojimi izključno s svetilnimi diodami.  

Modernost oblike novega vozila Spring poudarjajo nalepke s sodobnim grafičnim vzorcem, ki obdajajo prednji in zadnji odbijač različice Extreme. Platišča premera 38 cm (15'') so zdaj serijska na različicah z elektromotorjem moči 48 kW (65 KM) in imajo posebno dovršene okrasne pokrove, ki prispevajo v čvrstosti postave novega vozila Spring.

Novi Spring je zvest filozofiji znamke Dacia, ki neguje bistroumno in trajno zasnovo. To kažejo, na primer, bočne zaščitne letve na spodnjem robu vrat, ki so lahke, gospodarne, jih je enostavno namestiti in po potrebi tudi zamenjati. Kot pri drugih novih modelih znamke Dacia ni več okrasnih kromanih delov. Enako velja za strešna nosilca, saj sta na vozilu, ki služi predvsem za krajše vožnje, praviloma odveč in se z odstranitvijo prihrani pri teži, izboljša aerodinamičnost, s tem pa tudi doseg. 

Novi Spring je na voljo v šestih karoserijskih barvah, med katerimi sta tudi novi safari bež in opečno rdeča. 

OBLIKOVANJE NOTRANJOSTI: SVEŽE, PRAKTIČNO, DIGITALNO

Armaturna plošča je zasnovana povsem na novo. Po eni strani zaradi novega sloga znamke Dacia in oblikovanje notranjosti, za katero je značilna veliko bolj vodoravna arhitektura, po drugi strani pa zavoljo vgradnje novih digitalnih zaslonov. Spring ima zdaj prilagodljivo digitalno instrumentno ploščo z zaslonom diagonale 18 cm (7'') v vseh različicah, v bolje opremljenih pa tudi osrednji multimedijski zaslon z diagonalo 25 cm (10''). V notranjosti uporabljene barve in materiali so izbrani na novo, da ponujajo višjo raven kakovosti, hkrati pa je raznolikost zmanjšana v prid obvladovanja stroškov, kar je povsem skladno s filozofijo znamke Dacia.
BISTVEN IN KUL: SPRING Z NAJBOLJŠIM RAZMERJEM MED UPORABNO VREDNOSTJO IN CENO

Novi Spring bolj kot kdajkoli ostaja zvest izvirni zamisli: povsem električno vozilo, ki je dosegljivo kar najširšemu krogu ljudi in prilagojen dejanskim potrebam. 

Največ prostora za prtljago v svojem razredu. Ker je tudi električno vozilo predvsem vozilo, Dacia ne pozablja na bistveno, to je uporabnost. Novi Spring ponuja najbolj prostoren prtljažnik v svojem razredu. S prostornino 308 litrov, kar je za 6 odstotkov več od predhodnika, in 1.004 litri ob zloženih zadnjih sedežih, ima Spring znatno več prostora za prtljago kot njegovi tekmeci podobnih zunanjih mer in se uvršča ob bok avtomobilom segmenta B. Poleg tega ima na odlagalnih mestih (dvojni predal za rokavice, korita na vratih itn.) skupno za 33 litrov dodatnega prostora kar je prav tako več od standardov v tem segmentu. 

Domiseln in priročen pribor omogoča še večjo optimizacijo zmožnosti odlagalnih mest in prostora za prtljago. Korito pod pokrovom motorja ponuja dodatnih 35 litrov prostora. Na osrednjo konzolo je možno namestiti ekskluzivno držalo za skodelice, izdelano z napredno tehnologijo 3D tiskanja, ki je ne le prilagodljiva ampak tudi gospodarna z viri. 

Novi Spring je pripravljen sprejeti pribor YouClip. Ta enostaven in bistroumen sistem znamke Dacia, ki so ga iznašli njeni inženirji, omogoča praktično in čvrsto nameščanje različnega pribora na ključna mesta v prostoru za potnike. Novi Spring je že serijsko opremljen s tremi pritrdišči sistema YouClip - enim na armaturni plošči in dveh na osrednji konzoli. To je inovativen 3-točkovni sistem, ki vam omogoča varno pritrditev telefona, naših dodatkov 3 v 1 (svetilka, kljuka, držalo za skodelico) ali katerega koli drugega priročnega predmeta na različna mesta v vozil. Ves ta pribor bo naprodaj v pooblaščeni prodajno-servisni mreži znamke Dacia. 

Vse različice novega Dacia Spring imajo za lažjo vožnjo prilagodljivo digitalno instrumentno ploščo z diagonalo 18 cm(7''). Ta barvni zaslon na enostaven in učinkovit način prikazuje bistvene podatke, volan pred njim pa je odslej nastavljiv po višini. Instrumentni zaslon je možno prilagoditi po želji, da prikazuje dodatne podatke, na primer preostali doseg, porabo energije ali o asistenčnih sistemih za vožnjo (ADAS). Ko se novi Spring polni, digitalna instrumentna plošča prikazuje raven napolnjenosti akumulatorja in predvideni čas do njegove napolnjenosti. 

Izboljšane povezljivost in multimedijske funkcije. V različici Essential in Expression že serijsko vgrajeni multimedijski sistem Media Control je možno upravljati z upravljali ob volanu, podatki o medijih in telefonskih klicih pa so prikazani na digitalni instrumentni plošči. Sistem obsega tudi dva zvočnika, brezžično povezavo Bluetooth in vtičnico USB. Voznik preko povezave z brezplačno aplikacijo Dacia Media Control lahko kar preko zaslona svojega pametnega telefona upravlja s funkcijami radijskega sprejemnika in medijskega predvajalnika ter dostopa do drugih funkcij, na primer navigacije, ergonomija pa je zasnovana za uporabo med vožnjo. 

Sistem Media Nav Live, že serijsko vgrajen v različico Extreme, za doplačilo pa lahko tudi v Expression, ponuja velik osrednji zaslon na dotik z diagonalo 25 cm (10'') vključno s povezljivo navigacijo za do osem let s sprotnimi podatki o prometnih razmerah in vedno posodobljenimi evropskimi zemljevidi. Poleg tega omogoča brezžično upravljanje s funkcijami aplikacij Apple CarPlayTM in Android AutoTM. Sistem Media Nav Live ima tudi dve vtičnici USB. 

Novi napredni asistenčni sistemi za vožnjo (ADAS) so obogatila opremo novega Dacia Spring, da lahko izpolnjuje vse najnovejše evropske varnostne norme: napredni sistem pomoči pri zaviranju v sili (za mesto, primestje, z zaznavanjem vozil, pešcev, kolesarjev in motoristov), sistem prepoznavanja prometnih znakov z opozarjanjem na omejitve hitrosti, pomoč pri parkiranju zadaj, signal zaustavitve v sili, opozorilnik na menjavo voznega pasu, pomoč za ohranjanje voznega pasu, sistem nadzora voznikove pozornosti in klic v sili (eCall). Za olajšanje življenja voznikov je Dacia dodala še domiseln gumb poimenovan »My Safety« za nagel dostop do voznikovih priljubljenih nastavitev naprednih asistenčnih sistemov za vožnjo.  

ČVRST IN VSESTRANSKI: BOLJ SPRING KOT KDAJKOLI!


Novi Dacia Spring je še bolje opremljen za vožnjo po mestni džungli ali po podeželju.

Izjemne vozne lastnosti. Novi Spring je posebno kompakten (dolg 3,7 metra) in ima enega najmanjših polmerov obračalnega kroga v segmentu (4,8 metra), zato je izjemno okreten in ga je lahko voziti. 

Karoserija na preizkušnji … vsak dan in vse dni! Zaščitne obloge iz obarvane plastike, ki obdajajo karoserijo, še zlasti odbijača in obrobe blatnikov, omogočajo, da novi Spring kljubuje vsakdanjim praskam ne da bi izgubil svojo privlačnost. Velik odmik od tal je dragocen ob vožnji po slabših cestah. 

Bolj dosegljiv elektromotor z močjo 48 kW (65 KM). Novi Spring širi polje možnega z razširitvijo ponudbe najmočnejšega elektromotorja (48 kW / 65 KM) na več različic. Ta elektromotor je zdaj na voljo tudi v srednji različici Expression, še naprej pa v najbolje opremljeni Extreme. Zagotavlja živahno pospeševanje, na primer, z mesta do 100 km na uro v manj kot 14 sekundah. Še bolj cenovno dosegljiv in idealen za mestne vožnje je novi Spring z elektromotorjem z močjo 33 kW (45 KM), ki je na voljo v različicah Essential in Expression (pospešek z mesta do 100 km na uro zanaša manj kot 20 sekund).  
»ECO-SMART«, BISTROUMEN OKOLJSKI PRISTOP: NOVI SPRING JE LAHEK IN ZATO ZELO UČINKOVIT

Novi Dacia Spring je zmeren pri rabi virov in s svojo lahkostjo dosega večjo učinkovitost. Poleg tega je deležen ukrepov, ki so bili uvedeni za vse nove modele znamke Dacia, kot je odstranitev vseh kromastih okrasnih elementov in naravnega živalskega usnja ter povečanje števila delov iz obarvane plastike. Novi Spring je zasnovan z doslednim spoštovanjem načela izpolnjevanja dejanskih potreb kupcev avtomobilov segmenta A z izločitvijo vsega odvečnega. K temu spada tudi akumulator, ki je izbran po teh merilih in se prilega v kompaktno konstrukcijsko osnovo. 

Edino povsem električno vozilo, ki tehta manj kot tono. Zmanjšana masa je glavni adut, ki novemu vozilu Spring omogoča, da pokaže vse ostale odlike. Z maso 984 kg najbolje opremljene različice Extreme je edini povsem električni avtomobil v Evropi, ki tehta manj kot tono. V primerjavi s prejšnjo različico generacijo modela in enakim paketom opreme je novi Spring za le 6 kg oziroma za 0,6 odstotka težji, čeprav je zaradi predpisov dobil mnoge asistenčne sisteme za vožnjo, a tudi izboljšani obdelavo in serijsko opremo. 

Izvrstna raba energije. Kombinacija obvladane teže in učinkovitega elektromotorja je novemu vozilu Spring zagotovila odlično energijsko učinkovitost, saj za 100 kilometrov porabi manj kot 14,6 kWh energije, kar pomeni nižje stroške uporabe. 

Popolnoma prilagojen akumulator. Kompakten akumulator zmogljivosti 26,8 kWh je natančno umerjen za potrebe in življenjski slog voznikov novega Dacia Spring, ne da bi s pretirano težo okrnil zmogljivosti. Tako imajo vse različice doseg več kot 220 kilometrov (podatki še niso homologirani), kar je več kot dovolj za uporabnike, ki v povprečju dnevno prevozijo 37 kilometrov, kot kažejo iz avtomobilskih računalnikov zbrani podatki. 

Povsem nov regenerativni zavorni sistem. Za še bolj optimiziran doseg ima novi Dacia Spring prvikrat vgrajen regenerativni zavorni sistem, ki se ga vključi z izbiro načina vožnje »B« z novo prestavno ročico.  

Pripravno in enostavno polnjenje. Novi Dacia Spring je serijsko opremljen s polnilnikom za izmenični tok moči 7 kW, ki na domači vtičnici lahko akumulator napolni od 20 do 100 odstotkov zmogljivosti v manj kot 11 urah, oziroma v samo štirih urah na priključku wall box moči 7 kW. Za doplačilo je na voljo polnilnik za hitro polnjenje z enosmernim tokom moči 30 kW, ki akumulator od 20 do 80 odstotkov napolni v samo 45 minutah.
Bi pekli na žaru s pomočjo novega Dacia Spring? Bolj pripraven kot kdajkoli ima novi Dacia Spring dvosmerni polnilnik V2L (vehicle to load), zato ga je možno uporabiti kot shrambo energije za napajanje električnih naprav. Poseben adapter, ki se ga spoji s polnilnim priključkom pod masko vozila, deluje kot običajna električna vtičnica z napetostjo 220 V in jakostjo toka 16 A.

ODKRIJTE VEČ