Pogosta vprašanja in odgovori

Odgovori na vsa vaša najpogostejša vprašanja.

Financiranje

1. Katera oblika financiranja je najbolj primerna zame?

Priporočamo, da si preberete značilnosti vsake oblike financiranja ali stopite v kontakt z RCI Banque SA, bančna podružnica Ljubljana, ki posluje kot Mobilize Financial Services, kjer vam bodo z veseljem svetovali. Odločitev naj bo odvisna od vaših potreb in želja. Na primer, v kolikor imate majhnega otroka, ki obiskuje vrtec, je smiselna odločitev finančni lizing, saj niste pravni in ekonomski lastnik vozila, s čimer se vozilo ne upošteva k vašemu skupnemu premoženju, posledično pa to ne vpliva na morebitno plačevanje vrtca.

2. Koliko razpoložljivega mesečnega dohodka lahko namenim za kredit?
Višina mesečnega obroka lahko doseže od 50 % do 67 % vašega prostega osebnega dohodka.​​ Ne glede na višino dohodka vam mora po plačilu vseh obrokov iz naslova kreditnih pogodb ostati najmanj znesek v višini 76 % minimalne bruto plače. Če preživljate družinskega člana ali drugo osebo, ki jo morate preživljati po zakonu, vam mora ostati tudi znesek v višini prejemka določenega za osebo, ki jo preživljate po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke za dodelitev denarne socialne pomoči.
3. Kakšna je moja kreditna sposobnost? Kaj predstavlja izraz "SISBON"?
Kreditna sposobnost se razlikuje glede na vrsto kredita, zavarovanje, višino osebnih prihodkov in število oseb, ki jih kreditojemalec preživlja. Po odobritvi kredita vam mora ostati znesek prihodkov v višini, ki jo določa zakon o izvršbi in zavarovanju. 

Bonitetno oceno preverite v Moj SISBON spletni aplikaciji, ki vsakemu posamezniku omogoča vpogled v zbrane podatke v sistemu SISBON. Dostop do aplikacije in dodatne informacije najdete tukaj, več o sami storitvi SISBON pa si lahko preberete v tej zloženki. 

V kolikor ste poslovni subjekt in vas zanima vaša bonitetna ocena, jo preverite v Moj SISBIZ spletni aplikaciji, ki vsakemu posamezniku omogoča vpogled v zbrane podatke v sistemu SISBIZ. Dostop do aplikacije in dodatne informacije najdete tukaj, več o sami storitvi SISBIZ pa si lahko preberete v tej zloženki.
4. Ali lahko zvišam svojo kreditno sposobnost?
Da. Tako, da zavarujete svoj kredit z dodatnim zavarovanjem (dodatno zavarovanje za primer brezposelnosti), z razkritjem vseh vaših rednih prilivov, ki jih na račun prejmete poleg plače (malica, prevoz na delovno mesto, regres, božičnica, ...) ali pa s podaljšanjem ročnosti, s čimer zmanjšate bremenitev vašega mesečnega osebnega prihodka.
5. Ali lahko pridobi financiranje oseba, ki opravlja delo za določen čas?
Da. Za podpis pogodbe za kredit ali finančni lizing je potrebno vključiti poroka, ki bo v primeru izpada rednega dohodka zagotovil, da bodo obveznosti do kreditodajalca oz. lizingodajalca poravnana. Vedno se je mogoče dogovoriti tudi individualno, glede na morebitne druge indikatorje. Za več informacij stopite v kontakt z RCI Banque, Bančna podružnica Ljubljana, ki posluje kot Mobilize Financial Services, na telefonsko številko 080 1887 ali na elektronski naslov: financiranje@si.mobilize-fs.com.
6. Kolikšna je najvišja starost posameznika, ki še lahko sklene financiranje?
Pogodba za kredit ali finančni lizing mora imeti zapadlost do posameznikove starosti 80 let. Na primer: v kolikor želite pri 75–ih letih skleniti kredit za svoje vozilo, lahko sklenete kreditno pogodbo za obdobje 5 let, saj boste ob zapadlosti kreditne pogodbe stari 80 let.
7. Je mogoče predčasno prekiniti pogodbo o financiranju?
Da. Kadarkoli je mogoče prekiniti financiranje. V primeru, da ste s sklenitvijo financiranja prejeli morebitne ugodnosti, financiranje pa prekinete prej, kot so navedeni minimalni pogoji za pridobitev ugodnosti, se vam lahko delež ugodnosti zaračuna.
8. Koliko časa je potrebno čakati na odobritev financiranja?
Naša zaveza je, da vam podamo odgovor v roku 4 ur (ob upoštevanju delovnika med tednom od 8:00 do 16:00 ure).
9. Ali je mogoče skleniti financiranje preko interneta (online)?
Ne. Za sklenitev financiranja se je potrebno najprej oglasiti neposredno pri pooblaščenem prodajalcu, kjer se dogovorite za izbrano vozilo in pri njemu izpolnite potrebno dokumentacijo za sklenitev financiranja.
10. Ali je mogoč podpis dokumentacije za financiranje preko interneta (online)?
Da. Ko v fizični obliki izpolnite vso dokumentacijo in jo oddate pri pooblaščenem trgovcu, boste morali najprej počakati na pregled dokumentacije in vaše bonitetne ocene.Ko bomo vašo vlogo prejeli in pregledali, bomo vašemu prodajalcu podali odgovor glede možnosti sklenitve financiranja. V kolikor se boste s ponudbo strinjali, boste preko elektronske pošte prejeli povezavo do vaše pogodbene dokumentacije, ki jo boste lahko prebrali in podpisali na daljavo, s čimer boste sklenili financiranje. Podpis je mogoče izvesti preko katerih koli mobilnih naprav (mobitel, tablica, osebni računalnik).

Zavarovanje

1. Ali je v premijo vključeno zavarovanje mladega voznika?
Zavarovanje mladega voznika je brezplačno vključeno v vsa paketna zavarovanja.
2. Zakaj bonusi niso navedeni na zavarovalni polici paketne ponudbe?
Paketna ponudba je zasnovana brez bonus-malus sistema, kar pomeni, da škodna dogajanja in višina bonusov ne vplivata na kočno premijo.
3. Kaj se zgodi z mojimi bonusi pri paketnem zavarovanju?
Paketna ponudba je narejena brez bonusov, vaši bonusi pa tečejo v ozadju. To pomeni, da v kolikor ni bilo škodnih dogajanj, vsako leto napredujete za en premijski razred.
4. Ali lahko prenesem bonuse iz prejšnjega vozila?
Bonuse iz prejšnjega vozila oz. iz predhodne zavarovalnice lahko prenesete na novo zavarovanje. Vozilo iz katerega prenašate bonuse, mora biti odjavljeno iz prometa saj so bonusi lahko le na enem vozilu hkrati.
5. Ali lahko paketom dodam dodatne kombinacije?
Sestavljenim paketom lahko dodate posamezno kombinacijo, če jo le ta ne vsebuje.
6. Kako uredim spremembe na polici v primeru poplačila vseh pogodbenih obveznosti?
V primeru poplačila vseh obveznosti iz naslova financiranja, nam preko elektronske pošte pošljite izjavo o poplačilu in uredili vam bomo ustrezne spremembe.
7. Ali je možno plačilo na obroke?
Plačilo je možno razdeliti na 9 obrokov, pri tem je potrebno upoštevati ustrezno razdelitev, glede na samo višino zavarovalne premije. Izbirate lahko med plačilom preko položnic ali direktne bremenitve.
8. Katera kritja vsebuje zavarovanje dodatne opreme za opravljanje dejavnosti?
Dodatna oprema za opravljanje poklicne dejavnosti je zavarovana s kritjem splošnega kaska ter delnima kombinacijama kraje ter naravnih nesreč.
9. Ali pri večletnem zavarovanju vsako leto prejmem novo polico?
Zavarovalna polica, ki ste jo sklenili na začetku, vam velja skozi celotno obdobje zavarovanja.
10. Kaj se zgodi z mojimi bonusi pri paketnem večletnem zavarovanju?
Večletna polica je narejena brez bonusov, vaši bonusi pa tečejo v ozadju. To pomeni, da v kolikor ni bilo škodnih dogajanj, vsako leto napredujete za en premijski razred.